produkty včel

 

MEDMed

Vy znáte med už jako sladkou pochoudku ve sklenici (netýká se to včelařů).Ale včelař med vidí jako spoustu práce včel i jeho.
Jak vlastně med vznikl?
Med vznikl za pomoci včel i včelaře,Včely při přelétávání z květu na květ nasávají sosákem sladkou šťávu, kterou nazýváme nektar. Včely také sbírají na stromech medovici a jiné sladké šťávy obsažené v rostlinných orgánech. Jícnem a hltanem proniká nektar do medného váčku, kde je včela obohatí látkami vlastního těla. Aby včela naplnila medný váček velikosti špendlíkové hlavičky musí navštívit až 1000 květů, a na cca 20g medu musí obletět cca 50 000 květů. Teď už tedy určitě rozumíte co je to být pilný jako včela...A včelař musel odvíčkovat buňky s medem a potom ho vytočit z rámků v medometu.
A kolik je vlastně druhů medu?
Květový med
Květový med - pochází především z nektarů květů. Jsou lehce stravitelné, obsahují větší množství pylu. Stáčí se převážně z jarních snůšek. Známe především jednodruhové květové medy jako je med řepkový, slunečnicový, akátový a samozřejmě směs květových medů včetně medů z ovocných stromů. Květové medy jsou většinou světlé barvy a rychleji krystalizují vyjma medu akátového.
Smíšený med
Smíšený med - pochází ze snůšky nektarového a medovicového původu bez výrazné převahy jednoho druhu. Jsou to především medy z malin a ostružin, z lípy, z později kvetoucích bylin a květin, z lesních bylin a medovice. Mají často výraznou a lahodnou chuť, jsou tmavší až tmavé barvy, krystalizují pomaleji. Pro jedinečnou chuť dávají milovníci medu těmto druhům jasnou přednost.
Medovicový med
Medovicový med - pocházejí z hmyzem přefiltrované mízy listnatých a jehličnatých stromů. Obsahují větší množství minerálních látek a stopových prvků a látek baktericidní povahy. Vznikají převážně v letních snůškách, mají zpravidla ostřejší chuť a výrazné aroma. Krystalizují velmi pomalu, jsou tmavé barvy.
Plástečkový med
Plástečkový med - je zavíčkovaný a uložený med v panenské plástvy a takto prodávaný. Je to med, který nebyl nikterak zpracován, vytočen včelařem a uchovává si přírodní energii neporušenou zpracováním.
Krystalizace medu
Krystalizace medu a jeho rozehřátí - často se vyskytují otázky na pravost medu, obvykle v souvislostí s krystalizací. Proces krystalizace medu je běžný u všech medů s vyšším obsahem hroznového cukru - glukózy a je známkou kvality medu. Proto medy lipové, řepkové, z jeteliny, medovicové a smíšené po určité době krystalizují, zatímco jednodruhový med akátový s vyšším obsahem fruktózy - cukru ovocného - nekrystalizuje. Med, který nám již zkrystalizoval, ponoříme ve sklenici do teplé vodní lázně, jejíž teplota nesmí přesáhnout 45 C.
Pastovaný med
Pastovaný med - přirozenou vlastností našich medů, především medů nektarových, je rychlá krystalizace. Aby se zamezilo zkrystalizování medu využíváme moderní a k medu šetrnou metodu pastování. Pokud se během krystalizace medem pomalu míchá, vzniknou v něm pouze jen jemné krystalky, které si uchovávají krémovitou konzistenci medu po dlouhou dobu. Pastový med je ideální pomazánkou na pečivo, neboť nestéká a přitom zůstává vždy měkký a vláčný. Obsahuje jemné aroma z nektaru širokého spektra kvetoucích rostlin. Pastový med je přírodní květový med, v němž zůstávají neporušeny všechny biologicky aktivní látky jako jsou enzymy, vitamíny, bílkoviny a minerální látky.

PROPOLIS

Propolis je látka kterou si včely dezinfikují úl. Včely ho sbírají na ještě nerozkvetlých pupenech. Lze si k němu čuchnout (pokud nejste alergičtí). Propolis je vlastně pryskyřice může mít barvu: oranžovou,žlutou,hnědo černou. Když vnikne vetřelec (např:. rejsek,myš,sršeň) do úlu včely ho dokáží mumifikovat (propolisem).

PYL

Pyl je látka, kterou včely sbírají na rostlinách. Lidé na něj mohou být alergičtí. Pyl se skládá z miniaturních pylových zrnek. Včely ho nosí na třetím páru nohou. Barva pylu může být oranžová, žlutá, možná i jiná. Hodně pylu produkují ovocné stromy, vrby a další. A naopak je nejméně pylu v jehličnatých stromech. Opylování je pro rostliny velmi důležité (bez opylování by rostliny nekvetly).

VČELÍ LÁTKA

Včelí jed je látka, kterou vytváří včela ve svém těle (ven ho dostává prostřednictvím žihadla). Vytváří ho i matka (královna), ale žihadlo použije jen při souboji s jinou matkou, (pokud se stane, že se v jednom úle vylíhnou dvě) nikoli na včelaře. !!! POZOR
!!! Pokud vás štípne včela a jste alergičtí na včelí bodnutí, ihned vyhledejte nebližšího doktora! Ale pokud alergičtí nejste, včelí jed je dobrý na hýbací soustavu.

Tvorba webu zdarma s Webnode Webnode